Un dels punts claus de la feina dels bombers es la prevenció, d'aquesta manera s'evita i s'ensenya a evitar mals majors.
La prevenció comença per un mateix, seguint les normes o les pautes establertes en qualsevol àmbit:
Un altra feina de prevenció dels bombers, és la de donar consells a diferents col·lectius, a les escoles, als cassals d'avis, etc.
També es fan visites escolars als Parcs de Bombers, i s'explica la funció que fan a la societat, la feina que desenvolupen i la vida dels bombers al Parc, així com ensenyar material i vehicles.
Els Parcs de Bombers més rurals, que en el seu àmbit tenen boscos i gran densitat de vegetació a prop, fan feines de prevenció verificant camins de la Xarxa de camins perquè a l'estiu quan entra en vigor la Campanya Forestal, estiguin nets per la circulació de camions de bombers en cas d'incendi forestal així com mantenir la xarxa d'hidrants en condicions per tal de poder omplir el camions.
L'extinció d'un foc és la fase amb la qual els bombers ens hem de preocupar no només d'extingir el foc, sinó d'evitar la seva propagació, de verificar quina mena de combustible està cremant, de saber si hi ha perills afegits com altres combustibles a prop i de saber quina mena d'agent extintor utilitzar perquè sigui efectiu en aquell foc.
Hi ha moltes maniobres per l'extinció d'un incendi, depenent de la seva tipologia, com potser d'una indústria, d'un habitatge o d'un foc forestal. L'equipació en cadascú d'ells és diferent i els elements a utilitzar també. En arribar el primer vehicle, ha de verificar la magnitud de l'incendi, si hi ha víctimes o persones atrapades, valorar els possibles danys i buscar la maniobra més adient per l'extinció d'aquell foc. Els bombers sempre entren en un incendi per binomis (parelles) o en trios, ja que la seguretat prima per sobre de qualsevol risc.
Hi ha molts agents extintors (aigua, escumes, pols, etc.) i cada foc s'ha d'extingir amb el més adient, ja que si no, podria donar-se el cas que l'incendi empitjori.
L'exemple més quotidià són els extintors que tenim a l'abast, a casa, a l'escala del nostre edifici, a la feina, als centres comercials, etc.
Normalment tenim de dos tipus essencials, de pols ABC i de CO2 (també anomenat neu carbónica).
Els Salvaments són una de les feines més importants que fem els bombers, per això disposem de material per efectuar rescats.
Per rescats més tècnics, hi ha grups especialitzats que s'activen per aquestes tasques.
Els bombers que fan rescats a la muntanya i rescats aquàtics són els GRAE (Grup d'Actuacions Especials) i tenen diferents bases per cobrir tot el territori.
Actualment, les unitats de muntanya i les de rescat aquàtic estan diferenciades, però ambdues tenen la denominació comuna de GRAE.
Els experts submarinistes es concentren en una base a Cerdanyola. Les unitats especialitzades en rescat de muntanya i llocs de difícil accés tenen la base als parcs professionals de Cerdanyola, la Seu d’Urgell i Olot, i als parcs de voluntaris de la Pobla de Segur, Camprodon i Vielha.
Els bombers, hem d'estar en formació continua per estar assabentats de les noves tècniques de rescat, d'extinció, sanitàries, etc.
Els bombers hem de tenir nocions de molts àmbits: l'ISPC
La formació dels bombers es fa majoritàriament a l'ISPC (Institut de Seguretat Pública de Catalunya). Les formacions reglades les fan formadors que són bombers especialitzats en un tema, després també es fa formació als Parcs, en la que es fan pràctiques de tota mena, incloent-hi vehicles especials, en els que ens desplacem al Parc de referència on hi hagi aquests vehicles, com pot ser el Furgó de salvaments, el camió nodrissa, el camió escala, el furgó de risc químic, etc.
Documental sobre els incendis forestals de nova generació
videos corporatius que ensenyen el Cos de Bombers
Diferents videos explicatius del personal que integra el cos de bombers